Siirry suoraan sisältöön

Vinkit brändikuvien ottamiseen

  • tehnyt

Järjestin eräänä päivänä kotonani brändikuvaussession, jonka ideana oli ottaa kerralla useampi kuva, jotka ilmentävät Get SoMe Helpin brändiä. Kuvasin sekä itseäni että brändättyä rekvisiittaa ja muuta minuun ja työhöni liittyvää. Otin kuvat lähinnä sosiaalista mediaa varten, mutta olen käyttänyt niitä muuhunkin.

Miksi kuvasin itse? Suosittelen usein käyttämään ammattikuvaajaa, mutta jos sinulta löytyy laadukas kamera ja se pysyy edes jotenkin omassa kädessäsi, niin mikään ei estä ottamasta kuvia myös itse. Tässä artikkelissa annan nimenomaan vinkkejä siihen, miten kuvata itse itseään ja hoitaa kuvausjärjestelyt itse. Se ei ole nimittäin ihan helppoa, mutta onnistuu kyllä. Kerron myös miten mulla meni, noin niin kuin omasta mielestä.

Kaikki lähtee suunnittelusta. Niin myös brändikuvaus. Kuvaussessio kannattaa suunnitella etukäteen ja varata koko hommalle riittävästi aikaa. Vinkkejä voi soveltaa myös muuhun kuvaamiseen. Itse käyn läpi samoja seikkoja myös esimerkiksi ruokakuvia Tasty Travelissimon nimissä asiakkaille ottaessani.

Mitä rekvisiittaa käytät? 

Jos sinulla on käyntikortteja, brändättyjä toimistotarvikkeita, logosi painettuna mihin vaan tai vaikka oman firman kahvikuppi niin kaiva kaikki ne esiin kuvaussessiota varten. Mieti myös mikä muu kuvastaa brändiäsi. Itse otin kuviin mukaan myös kameran, muistiinpanovälineet, kannettavan tietokoneen, kahvia ja viherkasveja. Matkablogini kuvauksissa olen käyttänyt muun muassa passia, karttaa ja viinipullon korkkia.

Minkälainen on kuvien värimaailma?

Mikä on brändisi värimaailma? Itse olen määritellyt Get SoMe Helpille tarkat värisävyt, joita käytän visuaalisen ilmeen luomisessa. Samaa värimaailmaa kaivelin myös vaatekaapistani brändikuvia varten. Sieltä löytyi muun muassa tämänkin artikkelin kuvissa komeileva ruskea mekko, joka solahtaa vaivattomasti Get SoMe Helpin värimaailmaan. Myös makuuhuoneemme viiniaiheinen lattialaminaatti on kovassa käytössä etenkin Tasty Travelissimon materiaaleja kuvatessani, mutta myös muissa kuvauksissa.

Valitsin kuviin tällä kertaa piristykseksi myös jotain ihan muuta kuin brändini värejä. Vedin osaan kuvista ylleni vaaleanpunaisen neuleen ja toisiin sinisen mekon, sillä pidän niistä väreistä. Ne eivät ole brändini värejä, mutta piristävät silloin kun liian yhtenäinen värimaailma uhkaa käydä yksitoikkoiseksi. On makuasia kuinka tarkkaan brändin värimaailmassa pysyy. Minä tykkään käyttää muitakin värejä kuvissa, kunhan esimerkiksi Instagramin kuvat mukailevat enimmäkseen brändille määriteltyjä värejä.

Missä kuvaat?

Kuvaatko ulkona vai sisällä? Luonnossa, kaupungissa, toimistossasi vai neutraalin taustan edessä? Puhdas valkoinen tausta toimii aina. Sellainen meiltä löytyy helpoiten olohuoneesta kun siirtää sohvan sivuun. Toisaalta käytin myös sohvaa kuvauksissa ja jos työhuoneemme olisi ollut yhtään siistimpi, olisin kuvannut myös siellä. Kokeilemalla löytyy parhaat paikat. Ota muutama testiotos ja katso miten valo käyttäytyy niissä.

Valotus kuntoon

Ulkona on usein paras valo ja kuvaaminen kannattaa muutenkin ajoittaa mahdollisimman valoisaan aikaan luonnnovalon ääreen. Minun kuvaussessioni ajaksi osui synkkä sateinen päivä, joten luonnonvaloa ei juuri ollut. Kaivoin raksavalon esiin lisävaloksi ja totesin, että pitäisi vihdoin tehdä jotain oikeiden kuvausvalojen hankinnan eteen. Lopputulos ei ollut mielestäni riittävän valoisa ja kuvien laatu kärsi siksi hieman, mutta sain silti ihan hyviä kuvia somea varten. Muista siis riittävä valo ja mielellään epäsuora sellainen, ellet nimenomaan halua kuviisi varjoja. Nekin voivat toimia tietynlaisen tunnelman luomisessa.

Minkälaisia kuvia otat?

Tämä on kenties tärkein kohta. On hyvä miettiä etukäteen minkälaisia kuvia haluat ottaa. Itse hahmottelen usein paperille mielessäni olevia ideoita ja etenen sitten kuva kerrallaan. Joskus kesken kuvauksen saattaa huomata, ettei mielessä ollut idea toimikaan kuvassa. Useimmiten valmiiksi mietityistä sommitelmista tulee kuitenkin parhaat kuvat eikä aikaa mene sen pähkäilyyn, mitä seuraavaksi kuvaisi.

Miten ottaa omakuvia ilman kuvaajaa?

Parhaiten itseään saa kuvattua jalustan ja kaukolaukaisimen avulla. Myös itselaukaisinta voi käyttää. Itse otin osan brändikuvistani älypuhelimeni kameralla, jonka saa ääniohjattua. Huusin “cheese” ja kamera otti kuvan. Tätä toimintoa käytin kuviin, joissa poseerasin järjestelmäkamerani kanssa.

Miten poseerata kuvassa?

Koen kuvattavana olemisen todella vaikeaksi enkä meinaa mitenkään osata olla kameran edessä luontevasti. Parhaat kuvat syntyvät silloin kun en tiedä olevani kuvattavana. Brändikuvaustilanteessa tiedän olevani ja se asettaa omat haasteensa. Sama homma lienee monella muullakin, jotka eivät ole tottuneita poseeraajia, mutta kyllä meistäkin on mahdollista saada erinomaisia kuvia.

Oman kameran edessä poseeratessa on helpompi olla rentona kun paikalla ei ole edes valokuvaajaa. Silti saattaa vaatia useita ottoja että saa otettua käyttökelpoisia kuvia. Ensimmäinen vinkkini onkin se, että ota riittävästi kuvia. Räpsi menemään, kokeile erilaisia kuvakulmia, ilmeitä ja tunteita.

Kuvittele olevasi jossain muualla kuin kuvattavana. Ajattele että hymyilet jollekin läheisellesi. Naura vitsille tai sille miten tyhmältä tuntuu olla kameran edessä vääntämässä tekonaurua. Kohta se muuttuu oikeaksi nauruksi. Hassuttele ja hölmöile. Heittäydy. Itse mietin usein olevani meren äärellä ja katsovani kaunista maisemaa. Silloin ilme sulaa automaattisesti ja silmiin tulee levollinen ilme. Jos pitää katsoa kameraan kuvittelen sen sisään tutut kasvot, joita katson iloisesti. Joskus saatan riehua tai tanssia hetken mielipuolisena, minkä jälkeen otetuissa kuvissa on hauskan riehakas ja naurava tunnelma.

Mitä tehdä käsillä?

Poseeraamisessa eniten vaikeuksia ilmeen lisäksi tuottavat kädet. Mitä hittoa niillä pitää tehdä? Mihin ne pitää laittaa etteivät ne tunnu tyhmiltä vieressä roikkuvilta patukoilta. Yksi hyvä keino tuoda luonnollisuutta kuviin, on pitää käsissä jotakin. Minulla se oli kahvikuppi, kamera, muistiinpanovälineet ja joissain kuvissa pidin kättäni hiuksissa kunnon somevaikuttajatyyliin. Olisipa ollut lierihattu!

Virallisissa pönötyskuvissa kädet voi olla rennosti vartalon vieressä. Voit pitää myös kevyesti toisella kädellä sormistasi kiinni samalla kun kämmenesi ovat vatsasi korkeudella Sanna Marinin Vogue-tyyliin. Näin saat käsivarret hieman irti vartalosta rennosti ja luontevan näköisesti. Eri asia on sitten miltä se tuntuu. Kameran edessä moni asia tuntuu jäykältä ja hölmöltä, mutta toimii kuitenkin valmiissa kuvassa.

Harjoitus tekee mestarin

Kuvaamaan oppii kuvaamalla ja poseeraamaan oppii poseeraamalla. Ota siis paljon kuvia ihan harjoituksenkin vuoksi. Yhdellä kuvauskerralla kannattaa ottaa paljon ruutuja ja suunniteltujen kuvien lisäksi tehdä jotain spontaania. 

Itse sain parhaan kuvani jo lopetettuani kuvaukset ja räpsäissessäni vielä huolettomasti muutaman kuvan puhelimeni etukameralla. Olin tilanteessa tarpeeksi rento saatuani kuvaussession päätökseen enkä enää ajatellut olevani brändikuvissa. Lopputuloksena kuvassa kameraan katselee rento tyyppi, jonka hymy ulottuu silmiin asti.