Siirry suoraan sisältöön

Hakukonemarkkinoinnin termit tutuiksi – SEM, SEO ja SEA

  • tehnyt

Hakukonemarkkinointi on nimensä mukaisesti markkinointia hakukoneissa ja niistä tyypillisimmin Googlessa. Hakukonemarkkinoinnilla (SEM) lisätään nettisivuston näkymistä hakukoneissa. Hakukonemarkkinointi voidaan jakaa hakukoneoptimointiin (SEO) ja hakusanamainontaan (SEA).

Tiivistin tähän hakukonemarkkinoinnin tärkeimmät termit helposti ymmärrettävään muotoon.

Mitä tarkoittaa SEM, SEO ja SEA?

  • SEM = Search Engine Marketing
  • SEO = Search Engine Optimization
  • SEA = Search Engine Advertising

SEM eli hakukonemarkkinointi pitää sisällään sekä SEO:n että SEA:n.

SEO eli hakukoneoptimointi tavoittelee niin sanottua ilmaista tai ansaittua näkyvyyttä Googlessa tai muissa hakukoneissa. SEO on nettisivujen optimointia teknisin ja sisällöllisin keinoin niin että sivusto nousee hakukoneiden tuloksissa korkealle ilman mainosrahaa.

SEA taas on maksetun mainonnan toteuttamista hakukoneissa. Sen perinteisin muoto on Googlen hakumainos, jolla nettisivut nostetaan hakutulosten kärkeen maksetulla mainoksella. Google-mainonnan avulla voi näkyä myös muilla alustoilla, kuten esimerkiksi Youtubessa.

Tehokkain tapa toteuttaa hakukonemarkkinointia on yhdistää mainontaa ja optimointia. Itse aloitan mieluusti optimoinnilla ja kun olen varmistunut että SEO on ainakin pääpiirteittäin kunnossa, lisään siihen maksettua hakusanamainontaa.

Apua hakukonemarkkinointiin

Hakukoneoptimointi on jatkuvaa työtä, joka ei tule koskaan valmiiksi. Tyydyttävä taso voidaan kuitenkin saavuttaa suhteellisen helposti. Itselleni tutuinta on nettisivujen optimointi sisältöjen kautta, mutta olen perehtynyt myös optimoinnin teknisempään puoleen ja autan mielelläni kummankin toteuttamisessa.

Hakusanamainontaa teen paljon usealle erilaiselle asiakkaalle. SEA onkin markkinointimuotona kovassa nousussa ja digimarkkinoinnin tärkeä toimenpide, josta hyötyvät niin pienet kuin isotkin yritykset. Siihen pääsee kiinni pienelläkin budjetilla. Vaivattominta Google-mainonta on toteuttaa ulkoistettuna palveluna.

Kysyttävää? Täällä mä olen: martina@getsomehelp.fi