Siirry suoraan sisältöön

Vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuudet matkailualalla

  • tehnyt

Miksi matkailualan yrityksen tulisi käyttää somevaikuttajia markkinoinnissaan? Mitä mahdollisuuksia vaikuttajamarkkinointi tarjoaa ja miten toteutetaan kaikkia osapuolia hyödyttävä markkinointikampanja? Tarvitaanko sometoimistoa mihinkään?

Tunnelmien ja tarinoiden välittäminen on tärkeää matkailualan markkinoinnissa. Potentiaaliset asiakkaat etsivät netistä muiden matkustajien omakohtaisia kokemuksia matkakohteista, ravintoloista, majapaikoista sekä muista matkailualan tuotteista ja palveluista.

Matkakohteita googlettava tuleva turisti haluaa tietää miten joku toinen ihan tavallinen tallustaja on kokenut matkakohteen. Onko joku tuttu tai muu samaistuttava henkilö käynyt kohteessa ja kertonut kokemuksistaan netissä? Kun tietoa löytyy, on päätös matkan toteuttamisesta helpompi tehdä. Syntyy matkavaraus ja matkailualan yrityksen kassaan kilahtaa rahaa. Helppoa! Vai eikö sittenkään?

On se oikeastaan aika helppoa. Avuksi tulevat nimittäin bloggaajat ja somevaikuttajat, joilta tarinoiden ja tunnelmien välittäminen sujuu rutiinilla. He ovat keränneet valmiiksi yleisön, joka kuuntelee heitä ja luottaa heihin. Somevaikuttajat ovat samaistuttavia ja heidän sanaansa uskotaan. He kertovat mitä missäkin on tarjolla ja tekevät sen tehokkaasti. Laadukkaan sisällön tuottaminen ja hakukoneoptimointi on heidän työtään. He osaavat sen. Luultavasti paremmin kuin yrityksen edustaja.

Somevaikuttajien ammattitaitoa kannattaa ehdottomasti käyttää hyväkseen matkailualalla markkinoidessa. Mutta miten?

Bloggaajat testaamassa elämyksiä Hyvinkään Sveitsissä.

Miten löytää sopiva somevaikuttaja?

Parasta on jos bloggaaja tai somevaikuttaja ottaa itse yhteyttä yritykseen. Näin varmistutaan siitä, että yrityksen tarjoamat palvelut kiinnostavat vaikuttajaa ja ennen kaikkea sopivat hänen kanavilleen ja sitä myöten heidän sitoutuneelle yleisölleen. Tällöin on myös melko varmaa, että vaikuttaja kertoo kokemastaan positiiviseen sävyyn.

Matkailualan yrittäjät voivat toki olla myös itse yhteydessä kiinnostaviin somevaikuttajiin tai käyttää somepalveluja tarjoavan yrityksen apua löytämään omalle tuotteelleen tai palvelulleen sopivat bloggaajat. (Tiedät keneen ottaa yhteyttä jos apu kelpaa.)

Mitä tulee ottaa huomioon vaikuttajamarkkinoinnissa?

Kun yhteydenotto on tapahtunut puolin tai toisin, aletaan sopia yksityiskohdista. Tässäkin sometoimisto voi auttaa, sillä huomioitavaa on paljon. Mitä tapahtuu, missä ja milloin, mikä on palkkio, mitä pitää ottaa huomioon, mitä yritykseltä vaaditaan ja mitä bloggaajalta vaaditaan. Mitä jos jotain menee pieleen?

Tärkeintä on antaa bloggaajalle riittävästi vapautta tehdä työnsä omaan tyyliinsä ja somekanaviinsa sopien. Valmiiksi saneltu sisältö ei toimi koskaan, mutta yritys voi ehdottaa näkökulmaa ja kertoa mitä yksityiskohtia haluaisi tuotavan esille. Yritys saa myös korjata asiavirheet valmiista tekstistä ja yhdessä voidaan sopia miten toimitaan, jos bloggaaja onkin pettynyt testaamaansa tuotteeseen tai palveluun. Tällöin voi olla hyvä idea jättää juttu kokonaan julkaisematta.

Mahdollisuuksia on monenlaisia

Perinteisin yhteistyömuoto bloggaajien ja matkailualan yritysten välillä on matkan tarjoaminen vaikuttajalle somenäkyvyyttä vastaan. Nykyään pitkäaikaisemmat yhteistyökuviot ovat ottamassa lisää jalansijaa ja brändilähettiläitä tullaan näkemään jatkossa enemmän.

Jos brändilähettiläisyys ei kuulosta omalta jutulta, kannattaa kuitenkin yrittää sopia useamman kuin yhden julkaisun juttusarjasta ja ripotella julkaisut riittävän pitkälle aikavälille. Blogipostaus somenostoineen ensi kuussa ja siitä kahden kuukauden päähän Instagram-päivityksiä. Sitten vielä ehkä toinen blogipostaus eri näkökulmasta ja vaikka Facebook-arvonta päälle. On ihme jos tuloksia ei ala tulla.

Myös tapahtumien ja niin kutsuttujen blogipäivien järjestäminen on tehokasta nimenomaan matkailualalla. Kutsu joukko matkabloggaajia tutustumaan sinun ja samalla alueella toimivien yrittäjien tuotteisiin ja palveluihin niin kohta koko matkaileva some puhuu teistä. Lue lisää blogipäivien mahdollisuuksista Tuusulan blogipäivät -artikkelista.

Sisältömarkkinointi on nykyään hyvin yleistä matkailualalla ja erottuminen alkaa olla entistä hankalampaa. Miksi et kokeilisi jotain uutta ja erilaista? Jotain ihan hullua, lennokasta ja älytöntä ideaa? Jotain nerokasta?

Ideoidaanko yhdessä?

martina@getsomehelp.fi