Siirry suoraan sisältöön

Suunnittelu ja aikatauluttaminen somevaikuttajan apuna

  • tehnyt

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Minulta kysytään usein miten pystyn tuottamaan sisältöä somekanaviini ja pitämään blogini päivitystahdin säännöllisenä vaihtelevissa elämäntilanteissa. Vastaus on suunnittelemalla. Suunnittelemalla, ennakoimalla ja aikatauluttamalla.

Näiden vinkkien avulla pidän ruoka- ja matkailuaiheisen Tasty Travelissimo -blogini päivitystahdin säännöllisenä, sisällön monipuolisena ja kiinnostavana sekä vältyn julkaisupaineilta ja tyhjän paperin kammolta.

1. Kirjoita silloin kun kirjoittaminen sujuu

Pidä aina vähintään muutama valmis postaus tallessa niitä hetkiä varten kun kirjoittaminen ei suju, et keksi sopivaa aihetta tai elämässä on meneillään jotain muuta tärkeämpää. Hyödynnä kirjoitusinspiraatiot jättäen sellaisen iskiessä suosiolla muut tehtävät odottamaan. 

Tunnista milloin sinun on helpoin kirjoittaa ja aikatauluta kirjoittamishetket esimerkiksi aamuihin jos ajatuksesi kulkee silloin kirkkaimmin. Älä hätäänny, vaikka iskisi tyhjän paperin kammo ja tulisi pidempiäkin hetkiä kun kirjoittaminen ei maita. Tee silloin jotain muuta ja hyödynnä valmiiksi tekemiäsi postauksia tauon aikana.

Tyhjän paperin kammoa vastaan voi taistella myös kirjoittamalla ylös pelkkiä sanoja tai lauseen pätkiä jos tuntuu että sujuvaa tekstiä on vaikea tuottaa. Kun tekstiä alkaa syntyä, voi sitä jäsennellä myöhemmin sujuvammaksi kokonaisuudeksi. Vaikealta tuntuvan alkutekstin voi kirjoittaa vaikka ihan viimeiseksi kun tiedät millainen muusta tekstistä tuli. Silloin johdanto syntyy usein kuin itsestään.

Minä kirjoitan matkailuaiheiset blogipostaukseni aina heti reissulta palattuani kun yksityiskohdat ovat vielä tuoreessa muistissa. En kuitenkaan julkaise kaikkea heti vaan ajastan postaukset ilmestymään tasaisin väliajoin jopa seuraavan vuoden ajan. Näin blogin sisältö pysyy lukijalle kiinnostavana kun postausten aiheet vaihtelevat.

2. Tee aikataulu

Tee aikataulu, jonka mukaan julkaiset postaukset. Aikataulu voi elää tilanteen mukaan, mutta on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma postaustahdista ja juttujen aiheista. Postausten julkaisuaikataulussa kannattaa ottaa huomioon se, että blogin sisältö pysyy monipuolisena. Älä julkaise kaikkia samasta aiheesta kertovia postauksia putkeen, sillä se voi karkottaa lukijat, joita kyseinen aihe ei kiinnosta.

Minä kirjaan excelissä olevaan aikatauluuni mahdollisimman vaihtelevasti eri matkakohteista kertovia juttuja. Pyrin pitämään blogin etusivun mahdollisimman monipuolisena niin, että siinä on sekä kotimaata että ulkomaata eikä esimerkiksi liian montaa ruokapostausta putkeen, vaikka ruokamatkailusta paljon kirjoitankin.

3. Mieti myös vuodenaikojen vaihtelun merkitystä blogissasi

Aikataulua tehdessä on hyvä miettiä myös vuodenaikojen vaihtelua. Saatan ajastaa loppukesällä tekemästäni kotimaan matkasta kertovan postauksen suosiolla vasta seuraavaan kevääseen tai alkukesään, jolloin kesäinen Suomi kiinnostaa lukijoitani. Syksyyn ja talveen yritän saada ainakin ripauksen turkoosia merta, palmuja, hiekkarantoja sekä värejä esimerkiksi auringonlaskujen muodossa.

Matkailuaiheisessa blogissani on havaittavissa selvä kävijäpiikki myös tammikuisten Matkamessujen aikaan, jolloin ihmiset alkavat suunnitella alkavan vuoden matkoja. Pidän tuolloin erityisen hyvin huolta siitä, että blogin etusivulla on monipuolista ja laadukasta sisältöä. Jos mahdollista, julkaisen messujen aikaan jonkun mahdollisimman hyvin blogini aihepiireihin sopivan postauksen, jotta uudet kävijät saavat hyvän kuvan blogistani.

4. Blogien kaupallisuus voi ärsyttää

Jos teet yhteistyöpostauksia, kannattaa niidenkin aikatauluttamisen kanssa olla tarkkana jo kampanjan suunnitteluvaiheessa. On hyvä pyrkiä julkaisemaan vaihtelevasti yhteistyöpostauksia ja tavallisia postauksia, sillä liian monen yhteistyöpostauksen julkaiseminen peräkkäin voi ärsyttää joitakin lukijoita. Minä julkaisen yhteistyöpostausten välissä aina vähintään yhden tavallisen postauksen, jotta blogi ei tunnu liian kaupalliselta.

5. Aikatauluta myös somekanavat

Blogin lisäksi myös muiden somekanavien sisältöä on hyvä aikatauluttaa. Itse teen blogipostausten lisäksi aikataulun myös Instagram- ja Facebook-päivityksille, jättäen kuitenkin runsaasti tilaa spontaaneillekin päivityksille.

Käytän hyväkseni blogin kävijätietoja tarkistamalla mitkä jutut ovat kiinnostaneet lukijoita eniten edellisenä vuonna samaan aikaan. Julkaisen esimerkiksi Aperol Spritzin ohjeen uudelleen Facebookissa joka kesä, jolloin se nousee poikkeuksetta luetuimpien postausten kärkeen. Ennen joulua taas linkitän joulutorttujen taitteluohjeen ja keväällä jonkun parsareseptin.

Vanhoja postauksia voi siis huoletta nostaa esiin Facebookissa, mutta pidä kuitenkin kohtuus siinäkin ja julkaise välissä aina muutakin, jottei Facebookistasi tule vanhojen juttujen arkistoa.

Instagramissa pyrin samanlaiseen monipuolisuuteen kuin muissakin kanavissa julkaisemalla vaihtelevasti erilaisia kuvia. Tarkkailen myös ajankohtaisia trendejä, joiden mukaan saatan valita julkaistavat kuvat.

6. Jätä tilaa spontaaneille päivityksille

Etukäteen mietitty aikataulu on hyvä olla olemassa, mutta on syytä jättää tilaa myös spontaaneille päivityksille etenkin Instagramin ja Facebookin kaltaisilla somekanavilla. Kaikkea ei kannata aikatauluttaa tulevaisuuteen vaan joskus on hyvä julkaista heti. 

Olen itse huomannut, että ainakin ravintolavinkkejä sisältävät jutut on hyvä julkaista mahdollisimman pian. Tilanne voi muuttua nopeastikin ja pahimmassa tapauksessa ravintola on suljettu kokonaan kun myöhemmille ajoille suunniteltu postaus on tarkoitus julkaista.

Tarvitsetko apua?

Mikäli tarvitset apua someaikataulun tekemisessä, suunnittelussa, päivitysten aiheiden tai vaikka kaikkien somekanaviesi tärkeimpien teemojen päättämisessä, ota yhteyttä martina@getsomehelp.fi