Laadukkaiden kuvien merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa kun puhutaan sosiaalisesta mediasta. Kuvalla herätät huomion ja pysäytät seuraajan julkaisusi pariin.
Laadukkaan kuvamateriaalin tuottaminen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin usein luullaan. Nykyään puhelimien kameratkin ovat niin hyviä, ettei painavaa järjestelmäkameraa tarvitse raahata mukanaan joka paikkaan. Ilmaiset puhelimeen saatavat kuvankäsittelyohjelmat ovat usein riittävän päteviä somekuvien pikamuokkaukseen.
6 vinkkiä somekuvaajalle:
- Puhdista linssi. Jos kuvaat puhelimella ota tavaksesi pyyhkäistä kameran linssi aina puhtaaksi esimerkiksi paidanhelmaan. Linssi likaantuu helposti taskussa, käsilaukussa tai viimeistään silloin kun länttäät siihen vahingossa sormesi. Likaisella linssillä kuvista tulee epätarkkoja ja sumuisia. Keskity siihen, että puhdistat linssin joka kerta ennen kun otat kuvan niin se tulee pian automaattiseksi tavaksi. Nopea pyyhkäisy nenäliinaan, hihaan tai paidanhelmaan riittää.
- Mieti mihin tarkoitukseen kuvaat. Tarvitsetko pystykuvia, vaakakuvia vai neliöitä. Esimerkiksi Instagramin tarinoita ja keloja varten kannattaa kuvata paljon pystykuvia. Niistä voi yleensä leikata helposti myös neliökuvia syötteeseen. Suosittelen kuitenkin ottamaan kuvia aina sekä vaakaan että pystyyn niin löytyy varmasti sopiva kuva jokaiseen käyttötarkoitukseen.
- Kokeile erilaisia kuvakulmia. Saat kuvaan erilaisen tunnelman kun kyykistyt kuvaamaan lähelle maantasoa tai jos nostat kameran korkealle pääsi yläpuolelle. Ruoka-annokset kannattaa kuvata joko suoraan ylhäältä tai hieman silmien alapuolelta / rinnan korkeudelta. Maisemakuvaan saat eloa hakemalla puunoksan, lehden tai vaikka kiven kehystämään kuvaa etualalta.
- Muokkaa kuvat aina nopeasti vaikka puhelimen omalla kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvat ovat harvoin täydellisiä heti, vaikka olisi kuinka hyvä kuvaaja. Kuvankäsittelyohjelmasta ei tarvitse kuitenkaan maksaa maltaita vaan esimerkiksi Lightroomin ilmaisversiokin on ihan pätevä.
- Kun käsittelet kuvia tarkista ainakin että horisontti on suorassa, valoa sopivasti ja väritys kohdallaan. Uskalla vääntää valotusta pienemmälle. Pohjolan kylmässä valossa kuvista tulee helposti liian sinisiä ja sisätilojen kellertävässä valossa taas ruman oransseja. Tarkista siis myös valkotasapaino eli värisävyjen kylmyys ja lämpimyys kohdalleen.
- Muista rajata kuvat. Tähänkin on useita yleispäteviä tutustumisen arvoisia sääntöjä, kuten kultainen leikkaus ja kolmanneksen sääntö. Jos pohdit tarvitseeko kuvaa rajata, niin yleensä tarkemmin rajattu on aina parempi kuin kaukaa otettu, paitsi jos kuvan laatu kärsii liian tarkasta rajauksesta. Pidä huoli myös ettet pätkäise ihmisiä tai esineitä hassusta kohdasta kuvaa rajatessasi. Yritä mahduttaa asiat kuvaan kokonaan tai ei ollenkaan.