Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjän lomat ja tien päällä työskentely

  • tehnyt

Kesäloma kolkuttelee jo ovella. Loma-ajat ovat yrittäjälle kuitenkin hieman kaksijakoista aikaa. Toisaalta jokainen tarvitsee lomaa jopa unelmaduunistaan. Yrittäjän vaan täytyy suunnitella taloutensa tarkemmin, jotta voi lomailla. Meille ei makseta loma-ajalta palkkaa eikä tuuraajaakaan yleensä ole. Jos työtä ei tee, ei siitä saa myöskään rahaa.

Moni yrittäjä paiskii töitä kahta kauheammin ennen lomaa, jotta voi heittäytyä hyvillä mielin vapaalle niin että talouskin kestää sen. Itselläni lasten lomat suorastaan pakottavat lomailemaan ja se on hyvä asia. En välttämättä malttaisi muutoin irtaantua töistäni.

Oma työni on onneksi paikkariippumatonta. Ratkaisuni loma-ajoille onkin hyvän varautumisen ja hieman tiukemman lomaa edeltävän työtahdin lisäksi se, että teen hieman töitä myös lomalla. Valmistelen ne kuitenkin niin hyvin kuin mahdollista, jotta loma-aikaa ei tuhraannu liikaa töihin.

Perheen lomamatkoilla saatan käyttää siirtymiset töiden tekemiseen. Istun auton kyydissä puhelin kourassa sähköposteja ja somesisältöjä kirjoittaen. Joskus saatan jatkaa hommia lasten mentyä nukkumaan. Työni matkailumedian puikoissa auttaa myös osaltaan hämärtämään työn ja vapaa-ajan välistä rajaa. 

Perheen lomamatka ja kaikki muutkin reissut saattavat olla minulle myös työmatkoja. Lähes aina ovatkin, ainakin jollain tasolla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä ettenkö voisi nauttia reissusta ja perheen yhteisestä ajasta täysillä. Päinvastoin se on usein tarkoituskin. Testata matkailupalveluita aitona asiakkaana ja kertoa siitä Tasty Travelissimossa.

Pidän itseäni onnekkaana kun olen saanut tehtyä harrastuksestani työn enkä varsinaisesti kaipaa lomaa työstäni. Olen kuitenkin oppinut että lomaa täytyy pitää, mutta se ei ole asia, jota odotan koko vuoden ja jota varten lasken päiviä.

Yrittäjyyys ja somevaikuttajana toimiminen pitävät sisällään omat varjopuolensa, mutta olen mielestäni oppinut hallitsemaan ne hyvin. Olen painanut töitä tähän päivään asti paljon, mutta seuraavat neljä viikkoa olisi tarkoitus ottaa iisimmin. Nauttia kesästä, viettää aikaa perheeni ja ystävieni kanssa, rentoutua ja yrittää unohtaa työt edes välillä. Sulkea kone ja laittaa puhelin pois.

Kun maltan lomailla tiedän istahtavani elokuussa entistä tarmokkaampana kotitoimistoni työpisteen ääreen. Se onkin yksi lempihetkistäni koko vuotena. Alkaa purkaa loman aikana syntyneitä ajatuksia paperille ja tehdä suunnitelmia loppuvuoden varalle.

Levännyt mieli tuottaa ideoita, joista osa on varmasti pulpunnut mieleen jo lomailun ohessa. Loman jälkeen jaksan taas naputtaa näppistäni, kirjoittaa tekstejä, tuottaa kuvia ja videoita someen sekä paneutua asiakkaideni markkinointiin.

Saan myös palata lomatunnelmiin pitkin vuotta tuottamalla Tasty Travelissimoon sisältöjä kesän reissuilta. Itseni tuntien alan jo suunnitella syksyn ja talven matkoja sekä yhteistöitä ja jalostan ideoita, joita Tasty Travelissimonkin osalle on varmasti syntynyt loman aikana.

Loma tekee hyvää ja sitä täytyy malttaa pitää myös unelmaduunissaan olevan yrittäjän.