Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjän työaika ja työtunnit

  • tehnyt

Olen ollut jo sen aikaa yrittäjänä, että kellokortti, tarkkaan määritellyt työajat ja niin sanottu ”ysistä viiteen” -työpäivä tuntuvat todella kaukaiselta. Nyt kun tarkastelen työntekoani, huomaan että jaksan harvoin, jos ollenkaan, todella keskittyä töihin kahdeksaa tuntia putkeen.

Tarkoitan tällä sitä oikeasti tehokasta työaikaa, jolloin saa paljon aikaiseksi. Kyllähän koneella voi istua kahdeksan tuntia, nuokkua palaveriputkessa ja käydä välillä työkaverin pakeilla notkumassa niitä näitä höpötellen, mutta kahdeksan tuntia täyttä työntekoa tuntuu jopa utopistiselta.

Onneksi voin määritellä työaikani. Sen lisäksi että se on kivaa, on ajankäytön optimointi myös järkevää, tehokasta ja hyvinvointia lisäävää.

Olen laskenut tekeväni keskimäärin töitä jopa sen kahdeksan tuntia päivässä, mutta en tee sitä yhteen putkeen. Osa työtunneista tulee tehtyä iltamyöhään perheen kanssa tai harrastuksissa vietetyn illan jälkeen. Työskentelen usein hieman myös viikonlopun aikana, jolloin työtunnit jakautuvat tasaisemmin ja päivittäinen yhteen putkeen tehty työkuorma jää pienemmäksi.

Tehokkaimmat työtuntini ovat yleensä heti aamusta. Päivän ensimmäiset nelisen työtuntia hujahtavat nopeasti töitä hakaten. Sen jälkeen kaipaan taukoa ja ajoitankin usein treenin, reseptiikan tekemisen (sekin on työtäni Tasty Travelissimossa) tai muuta ei-koneella-tehtävää keskelle työpäivää. Aika usein pötkähdän sohvalle lukemaan alaani liittyvää kirjallisuutta. Se tuntuu tauolta, vaikka on opiskelua.

Toinen inspiraatio iskee usein myöhään iltapäivällä, jolloin pienten lasten äidin täytyy valitettavan usein keskeyttää hyvä työflow ja lähteä hakemaan jälkikasvua päiväkodista. Nykyään voin jatkaa töitä silloinkin kun lapset ovat kotona, sillä he pärjäävät jo omatoimisestikin, mutta en haluaisi olla äiti joka istuu aina koneella töitä tehden. Välillä kuitenkin olen sitäkin.

Onneksi on vielä kolmas ja itselleni uusin tuottelias hetki, joka koittaa illalla kun lapset menevät nukkumaan. En kuitenkaan jätä suurta keskittymistä vaativia ja luovimpia tehtäviä iltaan. Enkä mitään pakollista. Kuvien käsittely ja muut rutiininomaiset tehtävät sopivat iltatöiksi, mutta saatan kirjoittaa luovuuden puuskassa kokonaisen artikkelinkin illan myöhäisinä tunteina.

Huomaan myös saavani illan tunteina aikaiseksi paljon sisältöjä omille kanavilleni. En välttämättä malta tarttua niihin päivällä asiakastöiltäni, mutta illalla alkaa runosuoni sykkiä joskus liiankin kanssa.

On toki päiviä ja tilanteita kun pitkät tauot ja lyhyemmät työpäivät eivät ole mahdollisia. Silloin sitä yleensä jaksaakin painaa pitkää päivää kun se on satunnaista. Nyt kun saan itse päättää työaikani, pistän heti stopin jos työtunnit uhkaavat paukkua kohtuuttomiin lukemiin liian pitkäksi aikaa.

Yrittäjän tärkein resurssi on yrittäjä itse. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta täytyy pitää huoli. Olen huomannut olevani vähintään yhtä tehokas ja aikaansaava, vaikka tekisinkin lyhyemmän työpäivän, ja samaa olen kuullut yrittäjäkollegoiltani. Ei siis tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa jos ei pakerrakaan töitä joka päivä kahdeksasta neljään. Saatat silti olla tuottavampi kuin kellokortin kanssa väkisin vääntäessäsi.

Minkälaiset työajat sulla on? Minkä verran voit vaikuttaa niihin? Oletko tyytyväinen?

Avainsanat: